Budama
Ağır kış soğukları atlatıldıktan sonra her yıl mutlaka yapılması gerekmektedir. Genel olarak lider seçilen ana gövde ile yarışan yaşlı dallar, meyvesiz, obur görülen sürgünler, ağaç üzerinden alınarak gençleştirilir. Her yıl ağaç, üzerindeki dalların %25’lik kısmı kesilerek değişim, gençleştirme ve meyve bağlatma döngüsüne girdirilir. 4 yılda elma ağacı tamamen yenilenmiş, farklı yaşlarda meyve dalları ile donatılmış hale gelişi hedeflenmelidir. Budama da meyve gözlerine dokunulmaz. Sonraki yıl meyveye döndürülecek dallar korunur. Kesimler özel durumlar haricinde sıfır yapılmamalıdır. Budama Ekipleri eğitimli, kestiği dalı neden, niçin bilinci ve bilgisine sahip olanlardan seçilmelidir. Rastgele kesimlere izin verilmemelidir. Yetiştiriciliğin en önemli basamaklarından biri olan budama da gerekli hassasiyet gösterilmez ise sezona başlarken yapılan budama hataları sebebiyle diğer bahçelerin gerisinde kalınır. Gereksiz maliyet ve sezon içinde gelecek artı işçilik maliyetleri sorun teşkil edecektir. Güçlü türlerde budama işçiliğinin azaltılması ve meyve verimine geçişin hızlanması için, sürgün boyunun 5mm’ye ulaşması ile başlanacak özel PGR uygulamaları ile sürgün kontrolü sağlanmış, ağaçlar meyveye teşvik edilmiş olunacaktır.
Budama sonrası bakır içerikli ürünlerin kullanımı ile açılan yaralar mantar girişleri için kapatılmalıdır. Ağaçların hastalık etmenlerine karşı savunması güçlendirilmiş, gerekli önlemler alınmış olunacaktır.